På Ødegård producerer man også proteiner
Proteiner er en vigtig del af kalvenes foder. Proteiner bidrager til opbygning af muskler og dermed en god muskelstruktur. En kalv med en god muskelstruktur er som udgangspunkt en glad kalv og derfor har Søren Højer Thomsen fokus på proteiner og fodersammensætning.
Hovedparten af proteiner i dansk fødevareproduktion kommer fra soja, og de proteiner danske husdyr sætter til livs kommer fra sojaproduktion i Argentina og Brasilien og det på trods af at sojaproduktionen tilskynder til rydning af regnskove og den lange transportvej over Atlanten. At soja er så populær skyldes at den som protein besidder egenskaber som styrker sundheden bedre end andre proteinafgrøder.
Ødegård dyrker ærteproteiner
Der er i midlertidig mange problematikker forbundet med at anvende soja, og derfor har man på Ødegård reduceret sojaforbruget med en tredjedel det seneste år. Sojaproteinerne er i stedet erstattet med egenproduktion af ærter.
Fordelen med ærter frem for Soja
Der er flere fordele ved ærter. Først og fremmest er ærter er en rigtig lækkerbisken, faktisk æder kalvene langt hellere ærter end soja. Søren Højer Thomsen argumenterer ud over det bæredygtige perspektiv for, at det også er en tilfredsstillelse selvproduktion. Det betyder også at der er styr på kvaliteten af ærteproteinerne, hvilket kan være mere problematisk med sojaproteinerne. En anden væsentlig faktor er at udgifterne til proteinfoder er reduceret siden man i 2011 gik i gang med at producere ærter.
Udfordringen ved at gå fra soja til ærter
Men selv om man har mulighed for at dyrke proteinfoder er det nu ikke noget man kaster sig ud i fra den ene dag til den anden. Den første tanke som melder sig er, om man kan producere ærter af en kvalitet så kalvene trives lige så godt som hvis de fik soja, og om jord-, og klimaforholdene er anvendelige til ærteproduktion og så skal der selvfølgelig være opbevaringsressourcer til ærtehøsten.
2012: Tilsået med egenproducerede ærter fra høsten 2011
Ærtehøsten 2011 gik godt på trods af meget nedbør hvilket ellers godt kan være et problem når man dyrker ærter, resondere Søren Højer Thomsen. Ærtesåsæden blev indkøbt til at så i jorden sidste forår, og i år bliver det rigtig spændene for det er ærter fra ærtehøsten 2011 som netop er puttet i jorden, og nu krydses der fingre for en god ærtesæson 2012.